POPA i'm
196 views

【POPAi'm – 一個「大女人」的婚姻】 #110 雯雯

Mar 23, 2018

雯雯 (仔,3歲)

 

「我係一個『大女人』,凡事都好有主見,唔會輕易認輸同低頭,可能就係因為咁,我先可以喺職場上平步青雲。只不過,倔強如我,走進複雜無比嘅婚姻關係,就變得舉步為艱——尤其是我老公都係個『大男人』。

 

兩個自我嘅人撞埋一齊結果會係點?咪就係喺新婚第二晚,我哋兩公婆已經嘈交嘈到要報警。本來應該幸福滿瀉嘅新婚生活,變成充斥著吵罵聲的修羅場,嗰段日子我無時無刻覺得自己嫁錯老公。

 

離家出走,我試過;離婚,我認真考慮過。點知當我喺婚姻嘅大門口徘徊之時,我.有.咗!

 

唔知係咪因為大肚荷爾蒙影響,又或者我太想解決問題,大家嘅關係開始有微妙嘅轉變。

 

記得嗰陣我大住個肚,喺屋企廁所抬頭發現,牆上有好多潮濕天會出現嘅『小飛飛』。數量多到令人不安,但當時腹大便便,唔方便擒高,唯有向老公求救,佢即時拍心口應承幫手搞掂。點知!我之後再入去廁所,發現啲『小飛飛』依然非常壯觀。

 

到底佢有無聽到我嘅求救?大住個肚點搞呀?雖然仍然無助,但嗰刻我只係向房入面嘅老公傳話:『老公呀~你幫我整咗啲小飛飛未呀?』『……嗯,搞掂咗啦』佢答道。既然佢話搞掂咗,我就順住佢意思,語帶感激咁講咗句:『係呀?唔該晒呀老公。』

 

之後,我發現佢轉個頭扮去廁所,才靜靜雞完成『任務』。

 

就咁諗返,雖然仿佛係『小事』一則,但呢件事可以話係我嘅新發現,原來夫妻相處可以係咁。從此我相信,與其互相指責,不如多啲忍讓;暫時放下自己,關係為先。打個譬喻,如果老公應承左但又無去倒垃圾,唔需要急著勞氣,俾說話佢聽『做乜你又無倒垃圾』;反而喺佢有做嗰一日,讚下佢有幾貼心,因為鼓勵先會帶來動力。

 

學會欣賞一點都不容易,也不是次次都能夠做到。但至少,我真切感受到努力學習欣賞所帶來的改變。

 

最近一次同老公一齊返教會,牧師讀咗一段好長好長嘅經文,之後我哋各自分享自己嘅領悟同感受。到老公發言時,佢話對經文講及家庭嘅部分印象最深刻。對其他人來講,似乎無咩特別,甚至可能會覺得佢係咪唔專心先聽唔到其他野咋,但當下坐在隔離嘅我,望住佢,默默聆聽著——雖然佢無直接講出口,但我知道,佢有幾重視我哋嘅家庭。」

 

圖片為示意圖,與受訪者無關。(來源:Unsplash)

Keywords
yes