POPAsharing
821 views

唔止動手,原來動口都係攻擊行為!

Jun 28, 2017

看到小朋友出手打人,唔少父母都會馬上阻止;但聽到小朋友同玩伴講「以後唔同你玩」,父母普通都會覺得「都係講下啫,無咩大不了」?但原來無論前者定後者,都係攻擊行為!

 

打架同推撞等身體攻擊行為(physical aggression),大家都明,而使用散播謠言或威脅絕交等,則是利用朋輩關係去威迫對方就範,又稱為關係攻擊(relational aggression)。而無論哪一種形式的攻擊行為都會對孩子成長造成影響,例如曾經歷攻擊行為的人(包括攻擊者及受害者),普遍會有較嚴重嘅心理困擾、較易受同儕排擠,以及較少作出利社會行為。

 

不過,香港教育大學幼兒教育學系劉怡虹博士的研究發現,父母多數會覺得有必要介入孩子的身體攻擊行為,因為傷害顯而易見;相反,關係攻擊造成的傷害並不明顯,於是往往會被忽略。但原來當家長對身體攻擊行為及關係攻擊有不同的處理和反應,有可能會令年幼孩子接收到錯誤嘅訊息,以為杯葛、威脅等沒有問題,最後令孩子習慣了這種社交的模式!
 

資源來源:Lau, E. Y. H. (in press): Parenting and childhood aggression in the Chinese context: an examination of parental responses, physical coercion and warmth. Early Years: an international research journal. doi: 10.1080/09575146.2017.1344195 (https://goo.gl/T1Fdtv

yes