POPAsharing
112 views

父母嗌交,仔女見到,可能仲好?

Jan 16, 2018

夫妻衝突有時無可避免,為免影響孩子,好多人會收收埋埋。但專門研究家庭關係的心理學教授Dr. E. Mark Cummings指出父母衝突不一定是壞事,重點是如何處理。

 

佢嘅研究指出選擇沉默或抽離比「攤開黎講」對小朋友影響更大。

 

因為如果真的有衝突,雙方傾到面紅耳赤也好,至少小朋友會知道發生了什麼事,但如果父母選擇離場,小朋友只會意識到有事發生,但問題是什麼呢?你留給他們的是滿腦子問號。更甚的是,抽離不單止影響小朋友,對夫妻關係亦會造成傷害。


資料來源:

Barratt, S. (2011). Marital Conflict and Children: An Emotional Security Perspective. Child and Adolescent Mental Health, 16(3), 173-173. doi:10.1111/j.1475-3588.2011.00617_4.x

yes