POPAsharing
33 views

小朋友都會歧視人?

Dec 07, 2017

好多人都會話小朋友嘅世界無大人咁複雜,佢地天真單純,待人真誠。但德州大學專攻兒童社會認知的心理學教授Dr. Rebecca Bigler指出,兒童早在三歲就已經能區分「我類」同「他類」,所依靠嘅係視覺上最明顯的特徵,例如膚色。

 

識得分「非我族類」,孩子仲會對同自己相似嘅人有所偏好,傾向相信「我類」擁有同自己一樣嘅優點,反而同自己最唔似樣嘅人就有負面特徵,例如係愚蠢、心地唔好等等。

 

無心一句「佢哋比我哋蠢」,可以話係歧視嘅種子,不過Dr. Rebecca Bigler指出父母應該做嘅並唔係叫小朋友收聲、唔好再講,因為咁只會令佢覺得「呢啲說話係唔俾講」,但心入面嘅諗法無變過。家長反而可以把握呢個機會,及早將「族群」嘅概念講清楚明白,並且用小朋友聽得明嘅語言解釋俾佢聽,即使外貌特徵不同,都不代表誰比誰好誰比誰差,「人人生而平等」。


資料來源:

Bronson, P., & Merryman, A. (2011). Nurtureshock. London: Ebury.

yes