POPAnews - 新鮮事
   Views 13

爸爸做緊乜?

      成為媽媽後「年中無休」——相信無論在職媽媽定全職媽媽都感同身受。咁爸爸呢?   研究話,原來喺媽媽湊小朋友同做家務嘅時候,爸爸們近半時間都在享受人生,優哉游哉!反之…
   Views 40

大人也該放心哭一場

前不久,陪孩子看卡通電影,其中一幕講到恐龍媽媽受襲重傷,臨死前叮囑小恐龍要好好生活,雖然再看不見媽媽,但媽媽的心會一直為牠引領前路。此時,兒子突然哭起來,哭得好淒慘……   兒子剛滿5歲,…
   Views 9

【POPA親子摘言】 #3

▋孩子應該從父母那裡得到兩樣東西:根和翅膀。▋   摘自: Johann Wolfgang von Goethe 歌德Johann Wolfgang von Goethe為德國著名詩人。
   Views 85

【POPAi'm – 媽媽們,你們已經做得很好了!】#104 辣椒

辣椒 (大仔2歲,細仔9個月大)   「有一段日子,我在家中對著兩個兒子,不但全無幸福感、覺得每天都是在不停捱,也日復日質問自己:『點解要揀做媽咪呢條路?而家多咗兩個包袱。』令我更難受的是,…